Viena dažniausiai pasitaikančių problemų – vaikai nevalgo pietų arba jiems beveik neįmanoma įsiūlyti daržovių. Pagrindinė priežastis, kad vaikai valgo daug cukraus turinčių maisto produktų: saldžią varškę, jogurtus, bandeles ar kitus saldumynus. Šiuos produktus taip pat pastebime mokinių užkandžių dėžutėse. Užkandžių metu jie gauna didelį kiekį kalorijų, todėl pietų metu nėra alkani. Užkandžiai turėtų baigtis mažiausiai valandai iki pietų, o ir jie turėtų būti mažiau kaloringi ir sveikesni. LIFV darželyje ir pradinėje mokykloje vaikai valgo užkandį (pranc. „goûter”). Po 1,5h. – 2h. jų laukia pietūs, todėl svarbu, kad užkandis būtų ne pernelyg sotus, todėl rekomenduojame sumažinti užkandžių kiekį ir dydį, kad vaikas suvalgytų sotesnius pietus.
Sveikų užkandžių idėjos:
- Bananas + natūralus riešutų sviestas
- Pilno grūdo traškios lazdelės + humusas + vyšniniai pomidorai
- Grūdėta varškė + uogos + chia sėklos + cinamonas
- Pilno grūdo duonos riekė + grūdėta varškė + avokadas
- Morkų, salierų lazdelės
- Supjaustytos šviežios daržovės (agurkas, vyšniniai pomidorai, paprikos, ridikėliai ir pan.).
- Sauja riešutų arba sėklų (nesūdyti, nekepinti, nesaldinti)
- Vaisius (obuolys, kriaušė, bananas, apelsinas)
- Sauja uogų (šilauogės, braškės, vyšnios, mėlynės, serbentai, agrastai, kt. – geriausia rinktis pagal sezoną, bet nepamiršti uogų ir šaltuoju metų sezonu)
- Džiovinti vaisiai be pridėtinio cukraus (atkreipti dėmesį į kiekį, pvz., 2 džiovinti abrikosai)
- Salotos
- Ankštinės daržovės keptos su mėgstamais prieskoniais (žirniai, avinžirniai, pupelės)
- Sūrio lazdelės (nesūdytos, nerūkytos)
Jei perkate užkandžius, atkreipkite dėmesį maistingumo deklaraciją. Rinkdamiesi užkandžius teikite pirmenybę maisto produktams, kurių sudėtyje cukraus yra iki 5 g/100 g cukrų, druskos iki 1 g/100 g; jeigu tai grūdinių kultūrų ar vaisių produktai, tai skaidulinių medžiagų turėtų būti daugiau nei 6 g/100 g.
Į ką svarbu atkreipti dėmesį užkandžiaujant?
Svarbu neperalkti ir valgant užkandį tą daryti ne prabėgomis:
- Net ir užkandžio suvalgymui skirti bent 5 min.
- Užkandžius valgyti patogiai įsitaisius (ne stovint, prabėgomis)
- Valgyti nukreipus dėmesį į maistą, jo skonį, kvapus (ne į telefoną ar kompiuterio, TV ekraną).
Dėmesingas valgymas padeda patenkinti ne tik fizinį, bet ir emocinį alkį, tuo pat metu mažina ir persivalgymų riziką.
Taip pat yra svarbu atkreipti dėmesį į užkandžio dydį. Galbūt užkandis tampa tiesiog valgymu, kurio metu gaunama daug kalorijų, o nebe užkandžiu?
Draudžiamų darželiuose ir nepageidaujamų mokyklose produktų sąrašą:
- bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
- saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai;
- valgomieji ledai;
- pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
- kramtomoji guma;
- gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
- gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
- kisieliai;
- sultinių, padažų koncentratai;
- padažai su spirgučiais;
- šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos; rūkyta žuvis;
- konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai; strimelė (silkė), pagauta Baltijos jūroje;
- nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
- mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
- džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
- maisto papildai;
- maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;
- maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.
Nepamirškite, kad vaikai kopijuoja suaugusius, todėl pradėkite nuo savęs ugdydami vaiko požiūrį į sveiką ir pilnavertę mitybą.
Jei turite klausimų, kviečiame susisiekti su LIFV visuomenės sveikatos specialistėmis:
- Šilo g. : Silvija Cicėnaitė, silvijacicenaite@lifv.lt
- Subačiaus g. : Kristina Giedrytė, infirmerie@lifv.lt